Горещата вълна обхваща Европа: В началото на седмицата на италианския остров

...
Горещата вълна обхваща Европа: В началото на седмицата на италианския остров
Коментари Харесай

Живакът скача до над 40 градуса в Европа

Горещата вълна обгръща Европа: 

В началото на седмицата на италианския остров Сардиния се чакат температури до 48 градуса. В Испания, която към този момент претърпя гореща седмица, метеорологичната организация издаде оранжева паника, предупреждавайки за температури от 38 до 42 градуса в огромни региони на полуострова и Балеарските острови, и алена паника (изключителна опасност)за елементи от Андалусия през днешния ден. Утре алена паника ще важи за Арагон, Каталуния и Майорка, като се чакат 42 до 44 градуса, написа Българска телеграфна агенция.

Последиците от рисковите горещини към този момент са усетени на Канарските острови, на остров Ла Палма, където през уикенда пожар опустоши 5000 хектара земя и наложи евакуацията на 4000 души.

В Европа съгласно специалистите световното стопляне е два пъти по-бързо от междинното за света, като някои страни са изключително тежко наранени.

В Италия 16 града в цялата страна са оповестили алена паника, като живакът  в термометрите се колебае към 36/37 градуса, само че температурите, които могат да се усетят, могат да надвишават 40 градуса - въпреки че това не спря вярващите, събрали се за неделната молитва на папа Франциск на площад " Свети Петър ", отбелязва Агенция Франс Прес.

В Съединени американски щати от Флорида до Калифорния и Тексас огромна част от южната част на страната още веднъж беше наранена от гореща вълна, която метеорологичните служби дефинират като " смазваща " и предвиждат няколко температурни върха.

В допълнение към високите температури Южна Калифорния е наранена от няколко доста мощни пожара, които към момента горят и които към този момент опустошиха повече от 3 000 хектара и доведоха до евакуация на популацията. Според щатската противопожарна работа те са овладени единствено на " 10% ", което поражда опасения, че обстановката може да се утежни.

Във Флорида град Маями издаде първата в историята си паника за " несъразмерни горещини ". " Пригответе се за изгаряща горещина ", предизвестиха градските управляващи в Туитър.

Други елементи на Съединени американски щати са изложени на риск от мощни стихии. Според Националната метеорологична работа " на няколко места са вероятни мощни гръмотевични стихии, значителни превалявания и наводнения ", изключително в Нова Англия. Внезапно наводняване умъртви четирима души в събота в окръг северно от Филаделфия, а други трима към момента се водят за изчезнали.

В Канада тази година към този момент са изгорели рекордните над 10 милиона хектара. 906 пожара към момента бяха дейни в събота, като 570 от тях се смятат за излезли отвън надзор. Двама пожарникари към този момент изгубиха живота си.

Вчера Япония издаде предизвестия за заплаха от топлинен удар за десетки милиони свои поданици, живеещи в 20 от 47-те префектури, защото съвсем рекордните температури доближиха огромни елементи от страната. Страната се бори и с проливните дъждове, които лишиха живота на минимум осем души.

В Южна Корея спасителите се опитваха да доближат до хора, блокирани в наводнен тунел вследствие на проливните дъждове през последните дни, лишили живота на минимум 37 души.

Китайските метеорологични служби издадоха няколко предизвестия, като предвидиха температури до 45 градуса в отчасти пустинната Синцзян-уйгурска област и 39 грауса - в Гуанси.

Горещините са едно от най-смъртоносните метеорологични феномени, както неотдавна ни подсети Световната метеорологична организация. Според едно скорошно изследване единствено в Европа предишното лято високите температури са предизвикали гибелта на над 60 000 души.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР